Što je psihoterapija?

Š

Definicija psihoterapije  je pomalo dosadna, čak i meni. Kao uostalom i sve druge definicije. Ići na psihoterapiju zapravo znači imati saveznika u prevladavanju životnih teškoća i uspostavljanju ravnoteže u životu.

Po definiciji, psihoterapija je djelatnost koja se bavi uspostavljanjem odnosa jedne ili više osoba i jednog ili više psihoterapeuta kroz psihoterapijski proces s ciljem poticanja osobnog razvoja, uklanjanja, modificiranja ili ublažavanja intenziteta postojećih psihosocijalnih, psihosomatskih i ponašajnih smetnji ili patnji te razvoja funkcionalnijih i primjerenijih obrazaca doživljavanja i ponašanja, odnosa s okolinom i sustava vrijednosti.

U praksi, to izgleda tako da dođeš kod psihoterapeuta, sjedneš i razgovaraš. Kroz razgovor klijent i psihoterapeut se upoznaju te razmjenjuju znanja i razmišljanja kroz koja klijent može osvijestiti i naučiti kako uspostaviti bolju ravnotežu u svom životu i prevladati teškoće zbog kojih je i došao na psihoterapiju.

Tko je psihoterapeut?

Psihoterapeut je stručnjak za mentalno zdravlje, ali to je opet samo definicija.

Prije svega, psihoterapeut je čovjek kojem se događa sve što se događa i drugim ljudima. Psihoterapeut se također ljuti, rastužuje, umara i razbolijeva. Kroz svoje životno iskustvo i edukaciju, psihoterapeut uči kako učinkovitije rješavati životne probleme i kako jednostavnije održavati ravnotežu sa sobom i drugima.

Psihoterapeut zna da klijent također samostalno upravlja svojim životom i može podignuti kvalitetu svog života, i on mu pomaže da to i postigne.